Redigering av bildet

Redigering av bildet

I bildebehandlingsprogrammet kan du behandle fargene, gråtoneskalaen og tilpasse oppløsningen for publisering på papir eller for nett. Her bør man prøve seg frem slik at en får best mulig resultat. Muligheten til å variere størrelsen på bildene bør absolutt utnyttes. Dette er viktig når stoffet skal prioriteres i presentasjonen.

Vær nøye med hvordan du ev. beskjærer et bilde da dette kan endre bildets budskap. Vær sannferdig overfor situasjonen, også i bildeteksten.

Manipulering av bilder

Skjermbilde 2020-12-13 kl. 18.46.47.pngPå enhver pc ligger det bildebehandlingsprogrammer som har nok finesser til at du kan endre innholdet i bildet, enten ved beskjæring eller ved å gjøre endringer i bildets elementer.

Å digitalt fjerne en kvise fra nesen til Kari slik at hun blir litt penere på bildet i skoleavisen er å manipulere virkeligheten. Bildet er ikke lenger dokumentarisk, men en forfalskning av virkeligheten.

Det kan være aktuelt å lage en montasje, for eksempel dersom en skal illustrere et fremtidsscenario (skoleplassen om ti år). Bildeteksten skal da tydelig fortelle at dette er en montasje.

Poenget er at leseren skal vite hva han forholder seg til. Er dette sannferdig dokumentasjon eller er det en konstruert virkelighet?

Bildetekst

Aldri et bilde uten bildetekst! Bildeteksten skal gi økt forståelse for det leseren ser på bildet. Hva må leseren få vite om det som bildet skal fortelle, men som ikke kommer frem av bildet selv? Husk korrekt navn på personer!