“Bruke vektøy for å produsere og redigere tekst, bilde, film og lyd.”
– Sitat fra læreplanen
Filmopptak med kamera + redigering
Ofte kan et kort uredigert opptak tatt med mobiltelefon ha god informasjonsverdi og kan brukes i nettavisen. Dersom dere skal lage et nyhetsinnslag eller reportasje, må råopptakene redigeres i et redigeringsprogram. Da bør dere lage et redigeringsmanus som dere arbeider etter.
Dersom dere har tid til å planlegge en reportasje, kan dere også lage et film-manus for hvilke ”bilder” dere vil ha ut fra hva dere vil fortelle. Planlegg ut fra de seks hjelperne; Hvem, hva, hvor, når, hvorfor og hvordan.
Digital fortelling
En digital fortelling er en personlig historie fortalt digitalt med lyd og bilder. Slike fortellinger kan være godt stoff i en avis.
Denne måten å lage video på egner seg også godt til små nyhetsreportasjer til nettavisen. Det er mindre arbeidskrevende enn vanlig videofilm, men kan fortelle en like god historie.
Filme presentasjon på pc-skjermen
Det finnes programmer som kan gjøre videoopptak av det dere gjør på skjermen, gjerne mens dere leser inn kommentarer. Det betyr at dere f.eks kan lage en presentasjon i hvilket som helst program, filme en gjennomgang og lagre dette som en video. Mange lærere bruker dette for å lage instruksjonsvideoer.
Det dukker stadig opp nye og enkle program for videoredigering. Undersøk hva dere har på skolen. I neste artikkel lister vi opp en del programmer som er tilgjengelige for videoproduksjon.