Produksjon av video

I noen publiseringsprogrammer kan dere laste opp videoer på nettavisens serverområde. Dere kan like gjerne lagre videoen på en ekstern netttjeneste, som f.eks. YouTube, og legge en lenke til denne på nettavisen. Dere kan lage video for skoleavisen på flere måter.

“Bruke vektøy for å produsere og redigere tekst, bilde, film og lyd.”

– Sitat fra læreplanen

 
Filmopptak med kamera + redigering

fra originalen10.jpgOfte kan et kort uredigert opptak tatt med mobiltelefon ha god informasjonsverdi og kan brukes i nettavisen. Dersom dere skal lage et nyhetsinnslag eller reportasje, må råopptakene redigeres i et redigeringsprogram. Da bør dere lage et redigeringsmanus som dere arbeider etter.

Dersom dere har tid til å planlegge en reportasje, kan dere også lage et film-manus for hvilke ”bilder” dere vil ha ut fra hva dere vil fortelle. Planlegg ut fra de seks hjelperne; Hvem, hva, hvor, når, hvorfor og hvordan.

Digital fortelling

fra originalen11.jpgEn digital fortelling er en personlig historie fortalt digitalt med lyd og bilder. Slike fortellinger kan være godt stoff i en avis.

Denne måten å lage video på egner seg også godt til små nyhetsreportasjer til nettavisen. Det er mindre arbeidskrevende enn vanlig videofilm, men kan fortelle en like god historie.

 
Filme presentasjon på pc-skjermen

fra originalen12.jpgDet finnes programmer som kan gjøre videoopptak av det dere gjør på skjermen, gjerne mens dere leser inn kommentarer. Det betyr at dere f.eks kan lage en presentasjon i hvilket som helst program, filme en gjennomgang og lagre dette som en video. Mange lærere bruker dette for å lage instruksjonsvideoer.

Det dukker stadig opp nye og enkle program for videoredigering. Undersøk hva dere har på skolen. I neste artikkel lister vi opp en del programmer som er tilgjengelige for videoproduksjon.