Ekspertgruppe for KI og valg: Anbefaler en aktiv mediepolitikk

Publisert

-Rapporten understreker redaktørstyrte mediers viktige samfunnsrolle i forbindelse med valg. Den peker på betydningen av å bidra til at befolkningen har et bevisst forhold til kilder, og betydningen av å fremme kritisk medie-, teknologi- og KI-forståelse. Det skjer først og fremst gjennom en aktiv mediepolitikk som opprettholder frie, sterke og mangfoldige redaktørstyrte medier, slik utvalget beskriver. Det er viktig for å sikre god tilgang til kvalitetssikret informasjon både før, under og etter valg, sier MBLs adm.dir. Randi S. Øgrey.

Ekspertgruppen for KI og valg ble oppnevnt av Kommunal- og distriktsdepartementet for å kartlegge betydningen av KI for demokratiske valg, og for å komme med anbefalinger til tiltak for å møte utfordringene KI medfører i denne sammenheng.

Utvalget foreslår en rekke tiltak, der flere har relevans for mediepolitikken: Bygge kildebevissthet og fremme kritisk medie-, teknologi- og KI-forståelse, føre en aktiv mediepolitikk som opprettholder frie, sterke og mangfoldige redaktørstyrte medier og bidra til at innhold fra redaktørstyrte medier ikke bør forhindres på de store plattformene. Det pekes også på at det er særlig viktig å bidra til at unge bruker redaktørstyrte medier.

Ekspertgruppen legger seg på samme linje som både Ytringsfrihetskommisjonen og Totalberedskapskommisjonen når den mener at mediepolitikken må legge til rette for at mediene skal være i stand til å være konkurransedyktige og innovative for å nå ut til flere grupper. Rapporten peker også på at innhold fra redaktørstyrte medier ikke bør forhindres på de store plattformene.

-Når ekspertgruppen peker på at den sterke posisjonen til redaktørstyrte medier må opprettholdes, og at det er viktig å nå de unge, betyr det at mediepolitikken må styrkes i en tid der mediemangfoldet er under press, sier Øgrey.

Les rapporten her.