Pressestøtten endres: Støttetakene løftes og presseetisk ansvar tydeliggjøres

Publisert

– Produksjonstilskuddet er viktig for mediemangfoldet, og reglene må fra tid til annen justeres for å sikre ordningens relevans og treffsikkerhet opp mot formålet, sier mediepolitisk fagsjef i MBL Bjørn Wisted. Foto: Lena Liselevand.

Kultur- og likestillingsdepartementet har endret forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier. Taket løftes til 45 mill. kr for nasjonale og lokale nummertomedier og 17 mill. kr for nasjonale nisjemedier, og det innføres et eksplisitt krav om å ha sluttet seg til allment aksepterte presseetiske standarder.

Endringen innebærer noen tekniske endringer og oppdateringer, men det er tre substansielle endringer:

  • Takene for støtte blir prisjustert for prisveksten i fjor og i år.
  • Svalbard inngår nå i bestemmelsen om dobbelt grunntilskudd, noe som vil styrke nyhetsproduksjon på Svalbard.
  • Det presseetiske ansvaret tydeliggjøres.

Før endringen var det et krav om at en tilskuddssøker måtte ha «en ansvarlig redaktør i tråd med definisjonen i medieansvarsloven.» Dette er nå endret til «en ansvarlig redaktør, jf. medieansvarsloven § 3 første ledd bokstav a, med ansvar og frihet i tråd med denne loven og som har sluttet seg til allment aksepterte presseetiske standarder.»

– Produksjonstilskuddet er viktig for mediemangfoldet, og reglene må fra tid til annen justeres for å sikre ordningens relevans og treffsikkerhet opp mot formålet, sier mediepolitisk fagsjef i MBL Bjørn Wisted.

Forskriften ble endret 30. august 2024 slik at endringene skal gjelde for årets tildeling.

Les MBL høringsinnspill her

 Ny forskrift her