Statsbudsjettet: Mediepolitikken må styrkes

Publisert

- I en tid hvor redaktørstyrte medier er viktigere enn noen gang og det blir mer krevende å finansiere journalistikken, må mediepolitikken styrkes. I stedet ser vi en mediepolitikk på vent, når vi burde sett et styrket produksjonstilskudd og et plattformnøytralt momsfritak, sier Randi S. Øgrey adm. dir i MBL.

I forslaget til statsbudsjett for 2025 økes den samlede mediestøtten med 18,6 millioner kroner, produksjonstilskuddet økes til 440,5 millioner kroner. LLA får økt støtte på 1 million til Samarbeidsdesken. Senter for undersøkende journalistikk får også en økning på 700.000 kroner.

- Nå i høst er det nødvendig å styrke produksjonstilskuddet. Det kan ikke lenger være slik at mediehusene taper på at flere kommer inn i ordningen. Det vil også være helt avgjørende at regjeringen leverer en styrket mediepolitikk fremover, hvor momsfritaket igjen gjøres plattformnøytralt, sier Øgrey, med henvisning til utrednings- og strategiarbeid som pågår i regjeringen.

Medietilsynets økonomirapporter viser at mediebransjens lønnsomhet er på sitt svakeste siden finanskrisen, og MBLs tall viser en digitalutvikling som ikke veier opp for negativ utvikling på papir. 

Distribusjon

I statsbudsjettet omtales også ordningen som sikrer distribusjon av papiraviser over hele landet. 

-Det er gledelig at det er lagt inn penger til å utløse distribusjonsopsjonen for ytterligere ett år fra sommeren 2025, sier Øgrey. 

Det er viktig for folk og for mediemangfoldet at denne ordningen videreføres og at Stortingets mål om at man skal kunne få avis levert hjem på utgivelsesdagen uansett hvor man bor i landet ligger fast. 

Se hele kulturbudsjettet her.