Økt beredskap mot desinformasjon: Foreslår norsk senter for kildekritikk

Publisert

FELLES LØFT: Presseorganisasjonene og Faktisk.no vil styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon. F.v. NJ-leder Dag Idar Tryggestad, generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen, rådgiver i VG Øyvind Næss, nyhetsdirektør i NRK Helje Solberg, ansvarlig redaktør Stian Eisenträger i Faktisk, generalsekretær i Norsk Redaktørforening Reidun Kjelling Nybø og administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening Randi S. Øgrey. (Foto: Jørgen Braastad).

Presseorganisasjonene, flere mediebedrifter og Faktisk.no foreslår å etablere et nasjonalt “Senter for kildekritikk” for å styrke motstandskraften mot desinformasjon i befolkningen. Forslaget er spilt inn som et konkret forslag til regjeringen.

Målet er å sikre bred støtte til senteret fra politiske og andre sentrale aktører i offentlig og privat sektor.
Tanken er at “Senter for kildekritikk" skal favne bredt både når det gjelder modell og eierskap, og bli en del av den norske totalberedskapen. Senteret vil samarbeide tett med alt fra akademia, næringslivet, skoleverket, politi, forsvar og ulike organisasjoner.

- Spredning av desinformasjon er en trussel som berører alle deler av samfunnet. Det er behov for en forsterket innsats på dette området. Vi må ta vare på det viktigste vi har, nemlig tilliten til hverandre og demokratiet vårt, sier Helje Solberg - nyhetsdirektør i NRK og styreleder i Faktisk.no AS.

Solberg får et halvt års permisjon fra jobben i NRK for å lede prosjektet som skal konkretisere forslaget. Med seg i arbeidet får hun mangeårig stabssjef og rådgiver i VG, Øyvind Næss. De vil etablere en liten prosjektgruppe, hvor også Faktisk.no bidrar med ressurser.

Presseorganisasjonene ved Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening støtter forslaget om å etablere et norsk senter for kildekritikk. - Kunnskap som sikrer befolkningens digitale motstandskraft er viktigere enn noen gang. Derfor trenger vi et nasjonalt senter sammen med et stort mediemangfold, sier adm. dir. i MBL, Randi S. Øgrey.

Administrerende direktør Ole Erik Almlid i Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO, er også positiv til prosjektet. - Norske bedrifter lever av tillit og NHO ønsker derfor et senter for
kildekritikk velkommen. Kompetanse og åpenhet er viktige verktøy mot
desinformasjon og dette initiativet vil kunne være med på å bevare det
norske tillitssamfunnet, sier Almlid.

Initiativtakernes mål er å få etablert et senter som skal bidra til:
** At alle i Norge kan navigere i et stadig mer komplisert
informasjonslandskap, og på den måten styrke og utvikle demokratiet.
** Å etablere et ledende fagmiljø innen kildekritikk og kritisk mediebruk
for å styrke og utvikle det norske demokratiet.
** At befolkningen evner å stå imot feilinformasjon, propaganda,
radikalisering og annen uønsket påvirkning.
** Å etablere et godt samarbeid med sentrale aktører i det norske
samfunnet, som for eksempel akademia, næringslivet, medier, Forsvaret
og skoleverket.

Utfordringene vi står overfor er samfunnsovergripende. Et senter som foreslått bør derfor i hovedsak finansieres av det offentlige, men ha sitt ankerpunkt i sivilsamfunnet.

- Et slikt senter vil speile den norske modellen for åpenhet og dermed styrke det norske tillitssamfunnet. Ambisjonen er å få senteret inn som en satsing i statsbudsjettet som legges frem høsten 2025, sier Solberg. I notatet til regjeringen vises det til at senteret vil kreve en betydelig satsing på bemanning, teknologi og kompetanse. Det anslås at dette vil koste i størrelsesorden 70 til 100 millioner kroner i året. - Målsettingen er at det etableres flere regionale sentre, som tilbyr kompetanse, teknologi og opplæringsressurser til skoler, universiteter, det offentlige og til næringslivet, sier Helje Solberg.