Mer enn 200 aviser deltar: Nasjonal avisuke tilbys gratis for alle elever i hele landet

Publisert

– Vi har med lokalaviser fra de største til de minste. Alle er velkomne til å delta i nasjonal avisuke, og over 200 aviser er med i opplegget i år, sier prosjektleder for Mediekompasset, Veslemøy Rysstad. Foto: Caroline Roka.

– I år går vi "all inn" og tilbyr alle skoler og elever på alle klassetrinn om å delta i nasjonal avisuke med full tilgang til nettaviser. Vi har fått millionstøtte til å utvikle den nye digitale undervisningsløsningen, som er gratis for skolene. Oppslutningen blant avisene er formidabel, sier Veslemøy Rysstad, prosjektleder for MBLs skolesatsing Mediekompasset.

Nasjonal avisuke arrangeres på 27. året og skjer alltid i uke 44, men hittil har det kun vært et tilbud til 4., 6. og 9. klassetrinn. Det har alltid vært gratis for skolene å delta, men tidligere var avisuken dels papirbasert. I år trenger elever og lærere bare å klikke på avisuke.no - så er de inne i undervisningsportalen.

– Vi har med lokalaviser fra de største til de minste. Alle er velkomne til å delta i nasjonal avisuke, og over 200 aviser er med i opplegget i år, sier Rysstad.

Undervisningsopplegget er allerede nå tilgjengelig under avisuke.no, men det er kun lærere og elever som kan logge inn på åpne nettaviser. Lærere fra TV 2 Skole har produsert fagstoffet som er tilpasset kompetanseplanene til de ulike klassetrinnene.

 - Samarbeidet med TV Skole gjør at undervisningsportalen tilfredsstiller kravene om databehandleravtaler med alle kommunene. Det inkluderer universell utforming og god pedagogisk tilpasning innenfor det digitale formatet. Når vi gjør et såpass stort løft som dette, så er det ekstra gøy at medie-Norge stiller opp som de gjør om denne dugnaden, sier hun.

MBLs Mediekompasset har flere helårlige gratistilbud på vegne av hele mediebransjen, men nasjonal avisuke er en kampanjeuke som er spesielt tilrettelagt for å spre engasjement om lokalavisene.

 – Det er et særskilt viktig poeng at elevene får full tilgang til avisene og blir eksponert for innholdet i en kontekst hvor de kan diskutere sammen med jevnaldrende og læreren sin, sier hun.

Sparebankstiftelsen DNB har støttet utviklingen av undervisningsopplegget.