Finalistene til prisene Årets kvinnelige medieleder og Årets talent

Publisert

Bildet øverst fra venstre: Lillian Holden, Randi S. Øgrey og Camilla Bjørn. Nedrst fra venstre: Eivor Jerpåsen, Martine Lunder Brenne og Lisa Marie Løvoll.

Disse er finalister i kåringen av Årets kvinnelige medieleder: Camilla Bjørn, Lillian Holden og Randi S. Øgrey. Finalistene til Årets talent er: Eivor Jerpåsen, Martine Lunder Brenne og Lisa Marie Løvoll . Prisene blir utdelt på høstkonferansen som arrangeres på Pressens hus onsdag 13. november.

Årets kvinnelige medieleder skal tildeles:
en kvinne som har en lederstilling i en mediebedrift i Norge, som skal ha markert seg særlig som leder, og bør kunne vise til oppnådde resultater (f.eks markedsmessige, økonomiske, journalistiske, organisasjonsmessige eller tekniske).
Prisvinneren bør gjennom sitt virke være et forbilde for andre medieledere og bør ha bidratt aktivt til å fremme mangfoldig lederskap i bransjen.

Juryen om finalistene:

Camilla Bjørn, programdirektør i NRK
Med nye medievaner, tøff konkurranse og strammere økonomi står NRK i en historisk krevende kamp om publikums tid og oppmerksomhet. Våren 2023 ble den tidligere Marienlystdivisjonen i NRK slått sammen med Produksjonsavdelingen. Nå er den NRKs største divisjon med ca 1000 medarbeidere og et bredt spekter av programmer, fra OL-sendinger til dramaserier og undersøkende journalistikk.

Camilla Bjørn (41) er direktør for den nye divisjonen og har det siste året tegnet den opp på nytt.  Hun har hatt et klart strategisk fokus og ikke vært redd for å snu noen steiner, eller røre ved hellige kuer. Arbeidet har vært ekstremt komplekst, og mange sterke personligheter, fra redaktører til profilerte programledere, har vært involvert. Det sier noe om Camillas sterke evne  til å overbevise, motivere og få folk med seg, at denne store prosessen har foregått nesten uten  støy. Camilla Bjørn er en visjonær og modig direktør og redaktør som har den gode lederens blanding av høye, profesjonelle ambisjoner og lav, personlig prestisje. Camilla har bragt fornyelse inn i NRKs ledergruppe, både med sin alder og med sin kompetanse på unge målgrupper. Hun har i hele sin karriere vært opptatt av en bred forståelse av mangfold. Camilla Bjørn begynte i NRK i 2016, som redaktør for P3 Ung. Før den tid jobbet hun 11 år i VG. I 2014 ble Bjørn kåret til «Årets kvinnelige talent» i mediebransjen.

Lillian Holden, ansvarlig redaktør i Hallingdølen 
Lillian Holden er en visjonær leder med en enorm arbeidskapasitet. Hun er en som leder ved eksempel, som jobber mer enn alle andre, og som spiller laget rundt seg godt. Lillian har ledet avisen Hallingdølen siden 2019, etter at hun kom til redaksjonen fra jobben som sportsreporter i VG i 2018, først som journalist og senere vaktsjef. De ansatte snakker om et Hallingdølen «før og etter Lillian».  Som ansvarlig redaktør har hun bragt en enorm journalistisk stolthet inn i laget, og resultater og priser har fulgt etter. I 2021 ble avisen kåret til Europas beste lokalavis i European Newspaper Awards, og året etter fikk Lillian utmerkelsen "Årets Talent av Medienettverket.

Hallingdølen var lenge Norges eneste frittstående lokalavis, og som selvstendig aktør på utsiden av de store mediekonsernene har avisen opplevd opplagsvekst 6 år på rad, et oppsiktsvekkende godt resultat. Denne høsten tok avisen et nytt, stort skritt, da Polaris Media gikk inn på eiersiden. Lillian er en leder som ser alle, og som stiller høye krav, men samtidig inspirerer slik at det er gøy å jobbe hardt på hennes lag. Hun er innovativ og opptatt av å følge med på å implementere ny teknologi, og at alle ansatte skal holde seg oppdatert. Lillian beskrives som løsningsorientert og lydhør og «en drøm å samarbeide med». Lillian Holden har rett og slett laget Norges aller beste lokalavis.

Randi Øgrey, administrerende direktør i MBL
Randi har lenge vært en av landets mest markante medieledere. Hun har dyp strategisk  forståelse, bred operasjonell erfaring, og er en tydelig, åpen og målrettet leder med stor gjennomføringsevne. Den lyttende og inviterende stilen gjør henne til en viktig brobygger i norsk mediebransje.  Gjennom hele sin lederkarriere har Randi løftet frem dyktige kvinner, både i jobber, roller og verv i Norge. Også internasjonalt har hun påtatt seg tunge oppgaver som setter spor. Hun har blant annet bidratt til å utvikle talenter og medieledere gjennom sitt arbeid for WAN-IFRA.
Randi har satt viktige saker på dagsorden, blant annet som initiativtager til undersøkelsene om seksuell trakassering og kjønnsfordeling i bransjen. Randi har profesjonalisert, fornyet og modernisert MBL. Hun har gjennom sine år som toppleder ledet virksomheten gjennom en stor omstilling. Med sin inngående kunnskap om politiske beslutningsprosesser i Storting, regjering og kommuner, har hun gjort MBL til en institusjon som  politikerne lytter til. Denne posisjonen har hun ikke fått ved å rope høyest, men ved å legge fakta  på bordet. Randis virkemidler er grundige analyser og uangripelige konsekvensutredninger. Samtidig er hun også en katalysator for samarbeid mellom bransjeorganisasjonene, og skal ha en stor ære for at bransjen i Norge samarbeider så godt som den gjør.

Juryen for Årets kvinnelige medieleder har bestått av:

  • Sarah Sørheim - Schibsted (leder)
  • Mads Yngve Storvik - Romerikes bland (Amedia)
  • Helje Solberg - NRK
  • Trygve Rønningen - TV2
  • Ingeborg Heldal - Aller Media

Årets talent skal tildeles

en kvinne som viser stort ledertalent i en mediebedrift i Norge. Den tradisjonelle lederrollen er i endring og vi ser nå etter talenter i flere roller som; Mellomleder, Teamleder, Produkteier, Digital Leder, Prosjektleder, Prosessleder.

Prisvinneren bør gjennom sitt virke framstå som et forbilde for andre kvinner som ønsker 
å bli leder i en mediebedrift.

Juryen om finalistene:

Eivor Jerpåsen (34), redaksjonell produktdirektør Amedia 
Eivor ufarliggjør å ta på seg store og vanskelige roller og oppgaver, og bør være en inspirasjon for unge ledertalenter i hele landet. Hun er mer opptatt av å bygge andre og få konkrete resultater, enn å være i rampelyset selv.

Hun har vært leder på redaksjonell side, for høykompetente rådgivere og er nå leder på produktsiden. Evnen til å snakke med fageksperter på alt fra journalistikk og butikk til innsikt og produktutvikling er unik. Det samme er evnen til å oversette mellom miljøene. Hun har bidratt til en storstilt digitalisering i en lang rekke lokalaviser, samt vært sentral i å hjelpe redaktører i hele landet med å bygge en sunn abonnementsøkonomi i en ny tid. Nå har hun ansvaret for produktene som treffer leserne og har allerede sett stor effekt av grep som er gjort på forsidene.
Ikke la deg lure av Eivor. Bak den milde formen er det et krystallklart budskap og et strategisk  hode som Amedia og norsk mediebransje må dyrke videre.

Martine Lunder Brenne (34), utviklingsredaktør Dagbladet
Etter å ha hatt lederjobber både i VG og Egmont tok Brenne over som utviklingsredaktør i Dagbladet i 2020. I kraft av denne posisjonen har hun vært en sentral brikke i å utvikle mediehuset, og beskrives som en leder som ikke skygger unna jobber som knyttes tett til ambisiøse måltall.
Det siste året har Brenne vært en sentral leder i både omorganisering og nedbemanning i Dagbladet. Det har medført hverdager med mange krevende samtaler og prioriteringer. Samtidig som hun beskrives som en “avgjørende brikke” for at Dagbladet skulle lykkes med omstillingene, har hun drevet frem mediehusets satsing på KI. Dette har resultert i mange effektiviserende nyvinninger for redaksjonen, og vært med på å løfte redaksjonens undersøkende journalistikk.
Brenne er en leder som er uvanlig godt oppdatert på nye trender og medieutvikling, som blir lagt merke til på tvers i Aller-konsernet.
Hun beskrives som en uredd leder, som ikke er redd for å være tydelig og ta plass og som snakker like godt med direktører som en ansatte på “gulvet”. Hun evner å ta tak i problemer og er sterk til å se den enkelte.

Lisa Marie Løvoll (29), Leder Strategi VG
Lisa Marie Løvoll ble ansatt i strategiteamet i VG i juni 2022, og i februar 2024 gikk hun over i rollen som leder for strategi. Hun har hatt en sentral rolle i utviklingen av omorganiseringsprosjektet "Fremtidens VG". Lisa Marie er utdannet siviløkonom fra BI og har i tillegg fordypning i Strategy Consulting and Digital Transformation fra EDHEC Business School.

Hun var management trainee i Schibsted fra august 2019. De siste to årene har hun både ledet og deltatt i flere strategisk viktige prosjekter og bidratt betydelig til VGs positive utvikling. Hennes faglige bakgrunn gjør henne i stand til å omsette teori til praktisk handling på en effektiv måte. 
Lisa Marie har en imponerende evne til å utfordre både ledergruppen og andre, til å se utfordringer og muligheter fra ulike perspektiver.

Lisa Marie har også en imponerende evne til raskt å forstå komplekse problemstillinger, samtidig som hun ser helheten i en organisasjon så mangfoldig som VG og Schibsted Media. Hun har den nødvendige oversikten for å ta kloke valg og samtidig et øye for detaljer der det kreves. Dette gjør henne til en uvurderlig ressurs for hele VG, men spesielt for ledergruppen.
Lisa Marie Løvoll nyter stor respekt på tvers av organisasjonen, fra bunn til topp. En moderne redaksjon trenger en som henne, en som ser verden på en litt annen måte. Ledere i VG sier at det blir både bedre og smartere redaksjonelle ledere av å jobbe tett sammen med henne.
Lisa er nominert til talentprisen fordi hun, til tross for at hun er relativt ny i lederrollen, allerede viser egenskaper som vil gjøre henne til en dyktig og strategisk medieleder.

Juryen for Årets talent har bestått av:

  • Lars Håkon Grønning - E24 Schibsted (leder)
  • Ann Mari Nygjerde - Fram rekruttering
  • Ingrid Nergården Jortveit - Norsk Presseforbund
  • Nareas Sae-Khow - NRK 
  • Derek Bjølgerud - TV2