Vil bedre ytringsfriheten i arbeidslivet

Publisert

Panelet i første del av møtet fra venstre: Maria Hasselgård, journalist i NRK Brennpunkt, Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, Anette Trettebergstuen, kulturminister og møteleder Lilla Sølhusvik.

Ytringsfrihetskommisjonen ba partene i arbeidslivet ta ansvar for å bedre forholdene for ytringsfriheten slik at offentligheten og demokratiet får tilgang på mer informasjon og flere stemmer. På dagens debatt i Pressens Hus bekreftet partene at de tar ballen.

Medieorganisasjonene hadde invitert representanter for myndighetene, partene i arbeidslivet og mediebransjen selv til å svare med bakgrunn i at Ytringsfrihetskommisjonens rapport peker kommisjonen på at ytringsfriheten i arbeidslivet ofte svikter. I møtet deltok bl.a. kulturminister Anette Trettebergstuen, representanter for NHO og KS, bransjemediene selv og lederne for presseorganisasjonene.

Se debattene her

En av anbefalingene fra kommisjonen var et "partssamarbeid for ytringsfrihet", hvor arbeidslivets parter ble anbefalt å jobbe sammen, både for å øke kunnskapen om ytringsfrihetens verdi, og for å oppmuntre til mer ytringsfrihet i arbeidslivet.

Selv om LOs representant i siste liten ble forhindret fra å delta, ble det bekreftet at både LO og NHO vil følge opp denne anbefalingen.

- Vi ønsker å bidra til at flere føler at de kan delta i det offentlige ordskiftet, vise handlingsrommet som er. Vi er tjent på at mange flere deltar i ordskiftet, sa NHO sjef Ole Erik Almlid.

Selv om hun var forsiktig med å forskuttere oppfølgingen av kommisjonen, trakk også kulturminister Anette Trettebergstuen frem et partssamarbeid for bedre ytringskultur som en viktig oppfølging.

- Åpenhet er alltid viktig for å skape tillit til både kommune og etater, sa Trettebergstuen og fremhevet at ledere i det offentlige har et ansvar for å bruke mikrofonen og bidra til å opplyse samtalen.

NHO sjef Ole Erik Almlid sa at ytringsfrihetskommisjonen har løftet frem noe som er avgjørende viktig når de har pekt på at ytringsrommet i arbeidslivet er for snevert og pekte på at ønsket om å gjøre noe riktig blir lagt bort i faren for å ytre feil.

- NHO er tjent med at så mange som mulig deltar i det offentlige ordskiftet sa han, og viste til at de både oppfordrer og skolerer bedrifter til å delta aktivt i den lokale debatten i forbindelse med det kommende lokalvalget.

Leder av ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum, trakk frem at bedre ytringsfrihet i arbeidslivet er den ene faktoren som vil øke kvaliteten på den offentlige samtalen mest.

Randi S. Øgrey oppsummerte med å si at nå har partene i arbeidslivet forpliktet seg til å følge opp dette i praksis og at mediebransjen også må feie for egen dør.

- Vi har en hjemmelekse å gjøre i forhold til å skape trygghet, ha en diskusjon og en debatt og ta et krafttak for å sikre den sammen kulturen hos oss selv som vi krever av andre.

Hun la til at når vi som bransje jobber sammen har vi tidligere vist at vi får til resultater.

Debatten ble ledet av Lilla Sølhusvik og hadde to paneler:

Først ble myndighetene og de store organisasjonene i arbeidslivet utfordret:

  • Anette Trettebergstuen, kulturminister
  • Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO
  • Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS
  • Maria Hasselgård, journalist i NRK Brennpunkt

Fra bransjemediene deltok:

  • Cornelia Kristiansen, redaktør i Medier24
  • Irene Halvorsen, sjefredaktør i Nationen
  • Ingunn Saltbones, journalist i VG

Oppsummering fra presseorganisasjonene:

  • Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag
  • Randi S. Øgrey, administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening
  • Solveig Husøy, ass. generalsekretær i Norsk Redaktørforening

Se også Medier 24: VG-journalisten mener medieledere bør få trening i kritikk