Utlyser ny avtale for kommersiell allmennkringasting på TV

Publisert

Kulturminister Anette Trettebergstuen.

– Tilgang til seriøse medier og nyhetsformidlere er en viktig forutsetning for et velfungerende demokrati, og slik skal det være framover også, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i en pressemelding. Kulturdepartementet utlyste torsdag muligheten til å søke om å inngå en ny avtale om kommersiell allmennkringkasting på TV for perioden 2024-2029.

Staten vil kompensere for nettokostnadene knyttet til oppdraget med inntil 150 millioner kroner i året.– Vi ønsker å fortsatt ha et godt alternativ til NRK som nyhetsprodusent på TV, og vil sikre riksdekkende nyhetssendinger som blir produsert og sendt fra hele landet. I utkast til avtale stiller vi et nytt krav om ytterligere tilstedeværelse seks steder i landet, sier kultur- og likestillingsministeren.

I 2018 ble det inngått en avtale med TV 2 om å levere allmennkringkastingsinnhold på TV i perioden 2019-2023. Mange av kravene i den gjeldende avtalen med TV 2 vil videreføres i den nye avtalen, blant annet kravet om at TV-kanalens hovedredaksjon og sentrale nyhetsredaksjon skal være lokalisert i Norge, minst 100 kilometer utenfor Oslo sentrum.

Det er også et nytt krav om at leverandøren skal ha redaksjonelle medarbeidere i nyhetssendingene på minst fire ulike steder. Videre en rekke krav til programvirksomheten og tv-kanalen hvor allmennkringkastingsinnholdet publiseres, som ikke kompenseres økonomisk.

Søknadsfristen er 16. august 2023.