Statsbudsjettet 2024: positivt med nytt distribusjonsanbud

Publisert

Avisene i Norge er blant de fremste i verden på digitalisering. Men det er også slik at de fleste avisene ennå er avhengige av inntektene fra papiravisen. Det er viktig å kunne levere papiravis på utgivelsesdagen til de som ønsker det. Derfor er det positivt at Samferdselsdepartementet nå skal utlyse nye distribusjonsanbud gjeldende fra sommeren 2024, sa MBLs mediepolitiske fagsjef Bjørn Wisted i dagens budsjetthøring i Stortingets transport- og kommunikasjonskomite.

Da Postens omdelingsfrekvens ble 2,5 dager per uke ga Stortinget klart uttrykk for at alle, uansett hvor de bor, skal kunne motta papiravis på lik linje med de som bor sentralt. Redaktørstyrte, journalistiske medier er en av grunnsteinene i et fritt og demokratisk samfunn. Dette er bakgrunnen for distribusjonsanbudene som nå skal fornyes, i områder uten kommersiell avisdistribusjon. Det er viktig for abonnentene og avisene. Og det gir et likeverdig distribusjonstilbud over hele landet.

MBL pekte også på at det er behov for å sikre distribusjon til abonnentene i områder hvor lokalaviser vil miste distribusjon for store deler av opplaget i perioden fra mars frem til de nye anbudene er operative.

MBL minnet videre om at høyhastighetsbredbånd er nødvendig infrastruktur og må være tilgjengelig over hele landet, og pekte på innstillingen til stortingsmeldingen Vår felles digitale grunnmur, der komiteflertallet var «bekymret for hvordan svikt i konkurransen og bruk av bindingstid, koblingssalg og andre innlåsingsmekanismer som rammer forbrukerne, er til hinder for valgfrihet og begrenser tilgangen til fri informasjon.» Flertallet mente at «det bør legges til rette for ytterligere konkurranse på tjenestenivå og føres hyppigere kontroll av markedet hvor en aktør har monopol eller spesielt sterk markedsstilling.» Dette kan MBL ikke se at departementet har fulgt opp.

Her er MBLs høringsnotat