Oppsummert er dette MBLs innvendinger i den ferske høringsuttalelsen:
- Forslaget er ikke tilfredsstillende utredet.
- Forslaget er for vidtrekkende sett opp mot det som beskrives som begrunnelsen for forslaget.
- Forslaget vil vesentlig svekke medienes mulighet til å utføre sin sentrale demokratiske rolle.
- Forslaget vil føre til mindre offentlighet og mindre åpen debatt, og vil kunne svekke publikums tillit til forvaltningen.
Utdrag fra et utvalg høringer:
LO: er “skeptiske til endringene som foreslås og anser at forslagene vil kunne føre til unødig hemmelighold av diskusjoner og uenigheter internt i forvaltningen. Det kan svekke allmennhetens tillit til forvaltningen, særlig på departementsnivå. Det gis ingen eksempler som underbygger at det faktisk er nødvendig å unnlate å journalføre dokumenter utover dagens regler, og LO ser ikke behovet for endringer. Forslaget gir mindre åpenhet og kan unødig bidra til å skape usikkerhet og mistillit til prosessene i forvaltningen.”
Mattilsynet:
Mattilsynet er et av organene som årlig får aller flest innsynskrav, støtter ikke forslaget, og skriver blant annet i sitt høringssvar at “forslaget vil innebære at allmennhetens mulighet til å gjøre seg kjent med at det foreligger organinterne dokumenter i en sak, vil kunne fjernes.
Universitetet i Bergen (UiB)
UiB mener forslaget vil svekke allmennhetens muligheter til å følge med på saker forvaltningen arbeider med og medføre en uthuling av lovens formål. Dette kan igjen svekke tilliten til det offentlige og muligheten for kontroll fra allmennheten.
KS:
KS mener forslaget verken er godt nok begrunnet eller utredet, og skriver blant annet at “Det er positivt om forslaget faktisk får en slik effekt. Hvis det er et stort problem at mange i dag unnlater å journalføre interne dokumenter kan imidlertid et mer treffende tiltak være å skjerpe plikten til å journalføre interne dokumenter.”
Tekna
Tekna – Teknisk naturvitenskapelig forening mener forslaget bør trekkes, og skriver blant annet: “Det er for Tekna vanskelig å se at kunnskap om at det finnes interne dokumenter skal kunne skade saken og debatten, snarere tvert imot.”
Presse- og ytringsfrihetsorganisasjoner:
Norsk PEN, Den norske Unesco-kommisjonen, Stiftelsen Tinius og presseorganisasjonene Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Fagpressen har avgitt høringsuttalelser med protester og innvendinger mot forslaget.