Fremtidsrettet mediepolitikk er nødvendig

Publisert

- For å sikre mediemangfoldet må mediepolitikken være forutsigbar, fremtidsrettet og understøtte innovasjon og utvikling, sa MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey i Familie- og kulturkomiteens budsjetthøring denne uka, og ba om plattformnøytralt momsfritak for nyhetsmedier. Budskapet har bred støtte i Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Landslaget for lokalaviser, Fagpressen og NRK.

- Produksjonstilskuddet er viktig for mediemangfoldet. De siste årene er støtten til de minste avisene økt. Det har MBL støttet. Men ordningen er blitt uforutsigbar. Flere aviser får nå produksjonstilskudd på grunn av nyetablering av nr. 2-aviser. Dette er positivt for mediemangfoldet, men når produksjonstilskuddet ikke gis en reell økning synker støttebeløpet til hver nr. 2-avis. Dette burde vært kompensert gjennom økt bevilgning. MBL har derfor foreslått at produksjonstilskuddet bør gjøres rettighetsbasert.

I statsbudsjett for 2023 ble momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester som ikke er å anse som aviser fjernet. Regjeringens forslag i år løser ikke problemet den skapte i fjor.

- Det er et paradoks at et brukerbetalt nyhetsprodukt, kun basert på de unges medievaner, ville måtte være så tydelig basert på lyd og levende bilder at det hadde falt utenfor regjeringens utforming av momsfritaket. Medievanene endres fort, og de yngre forventer lyd og levende bilder. Med kunstig intelligens får mediene nye muligheter til å nå frem - med den samme journalistikken - i ulike formater. Da må momsfritaket være plattformnøytralt.

Samferdselsdepartementet skal utlyse nye distribusjonsanbud gjeldende fra sommeren 2024. Det er vi glad for, sa Øgrey.

Her er MBLs høringsnotat