Lønnstyveri
Lønnstyveri innebærer at arbeidsgiver bevisst beriker seg eller andre av arbeidstakers lønn, feriepenger eller annen godtgjørelse som arbeidstakeren har rett til i henhold til lov, forskrift, arbeidsavtale eller tariffavtale. Eksempler på slike rettigheter er bestemmelser om overtidstillegg i arbeidsmiljøloven, feriepenger i tråd med ferieloven eller en bestemt timelønn i tråd med arbeidsavtale, tariffavtale eller en av allmenngjøringsforskriftene. Få en oversikt over allmenngjorte lønnsområder her.
Eksempler på lønnstyveri er tilfeller der arbeidstaker har rett til lønn, feriepenger eller annen godtgjørelse, men arbeidsgiver bevisst beriker seg eller andre ved å
- avstå fra å utbetale beløpet
- utbetale et mindre beløp enn arbeidstaker har rett til
- utbetale riktig beløp, men deretter krever dette helt eller delvis tilbakebetalt uten grunnlag
Straffeloven vil gjøre lønnstyveri straffbart. Det innebærer at den ansvarlige kan bøtelegges eller få fengselsstraff i inntil seks år i de groveste tilfellene.
Obligatorisk tjenestepensjon
OTP-loven pålegger de fleste arbeidsgivere å ha en tjenestepensjonsordning for sine ansatte. Les mer om obligatorisk tjenestepensjon her.
Den som leder et foretak som forsettlig eller uaktsomt ikke oppfyller plikten til å ha tjenestepensjonsordning i tråd med minstekravene til pensjonsordningene, kan straffes med bøter eller fengsel inntil to år.
Lønn og annen godtgjøring skal utbetales via bank
Den klare hovedregel blir at lønn, feriepenger og annen godtgjøring i penger fra arbeidsgiver skal utbetales via bank. Det innebærer at det i utgangspunktet blir forbudt å utbetale lønn og lignende godtgjøring i kontanter.
Det åpnes for unntak dersom betaling via bank er umulig eller svært byrdefullt for arbeidstaker eller arbeidsgiver. Eksempler på dette er tilfeller hvor det er umulig eller svært krevende å få opprettet bankkonto, eller enkeltstående tilfeller hvor arbeidsgiver ikke får utbetalt beløpet grunnet forhold hos banken.
Til aktuelle rettskilder (NHOs nettside)