Digital Services Act: EU-parlamentet går inn for å beskytte medieinnhold

Publisert

-For norske medier er det viktig at for eksempel Facebook ikke skal bestemme over medieinnhold som er omfattet av Vær Varsom-plakaten og medieansvarsloven, sier MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey. Foto: Caroline Roka.

Digital Services Act skal regulere aktører som er digitale 'mellomledd' mellom forbrukere og varer, tjenester og innhold, i særlig grad de store plattformene. MBL har blant annet argumentert for å begrense plattformenes adgang til å fjerne innhold fra redaktørstyrte medier. Sist torsdag vedtok EU-parlamentet et tekstforslag som tydeliggjør at mediene har en særstatus, men som ikke fjerner plattformenes adgang til å ta ned innhold fra redaktørstyrte medier.

-For norske medier er det viktig at for eksempel Facebook ikke skal bestemme over medieinnhold som er omfattet av Vær Varsom-plakaten og medieansvarsloven. Men vi ser også at et generelt unntak kan være problematisk for land som ikke har en Vær Varsom-plakat eller tilsvarende. Parlamentets vedtak er derfor et kompromiss, sier Randi S. Øgrey.

Debatten har handlet om hvorvidt det å gjøre unntak for medieinnhold vil gjøre det vanskeligere for plattformene å håndtere åpenbar desinformasjon og propaganda. Vedtaket betyr at plattformene skal vurdere eventuell fjerning av innhold opp mot hensyn til medielovgivningen i EU og pressefriheten.

I de neste månedene skal lovforslaget gjennom den såkalte trilogen, trepartsmøter der det forhandles mellom ministerrådet, kommisjonen og parlamentet før endelig versjon vedtas.

Digital Services Act ventes å komme på plass i 2023.