Bryt opp monopolene og skap valgfrihet og mangfold i fibernettene

Publisert

–Vi er mange engasjerte aktører som nå har samlet oss til kamp for å løse opp utdaterte strukturer og monopolisering i fibernettet. Norge kan bedre enn dette, og vi må bruke denne muligheten for å legge til rette for innovasjon i digitale tjenester, lage forbrukervennlige løsninger og å sikre plassen for norsk innhold så vi sikrer mediemangfoldet, sa MBLs adm. dir. da hun innledet til arrangementet: "Fanget i fibernettet. Hvordan sikre valgfrihet for forbrukerne?" under Arendalsuka.

Se sendingen her, (spol 8 minutter ut i sendingen til start):

Et nytt nettverk ønsker nå å belyse årsakene til monopoltilstandene i fibernett, og lete etter løsninger på hvordan vi kan vi oppnå målet om bredbånd til alle uten unødig sløsing med samfunnsressurser og på en måte som sikrer forbrukernes valgfrihet og mediemangfoldet.

Stortingspolitikerne i debatten Margrethe Haar (Sp), Tage Pettersen (H) og Kirsti Leirtrø (Ap) var alle positive til bransjeinitiativet for å sikre åpent fibernett.

Øvrige innledere representerte organisasjonene i det nye bransjeinitiativet:

Inger Lise Blyverket: Direktør i Forbrukerrådet

Brynjar Andersen, Direktør for B2C i Global Connect

Olav T. Sandnes, Sjefredaktør og adm. dir. i TV 2

Morten Braarud, Marked og kommunikasjonssjef Øvre Eiker Fiber

Bård Folke Fredriksen, Adm. dir. i NBBL

I innstillingen til digitalytelsesloven hadde en samlet familie- og kulturkomité følgende merknad: "Komiteen er opptatt av at norske forbrukere må ha frihet til å velge mellom ulike tilbydere av innhold og digitale tjenester. Men komiteen er bekymret for manglende konkurranse og valgfrihet i fiber- og kabelnett siden mange forbrukere er innelåst i et tjenestemonopol, og dermed prisgitt hvilke tjenester og innhold som til enhver tid tilbys av den aktøren som kontrollerer det eneste nettet som er tilgjengelig. Dette kan i ytterste konsekvens begrense borgernes tilgang til viktig informasjon og skade mediemangfoldet".

Øgrey fremhevet også:

-Fiber er en elektronisk motorvei, med nesten ubegrenset kapasitet. Det er fullt mulig å ha flere leverandører i nettet. I Danmark og Sverige har mange fiberselskaper valgt en slik åpen modell, hvor forbrukerne selv kan velge leverandør.  

I Norge er regelen en lukket modell, hvor det bare er én leverandør av internett og TV. Med andre ord et tjenestemonopol i nettet: du er låst inne, uten mulighet til å velge en annen leverandør, hvis du er misfornøyd med prisen eller tilbudet. Og den som har et monopol får stor makt over kunden.  

Fibernett er den raskest voksende og dominerende bredbåndsteknologien i Norge; i dag har 76 prosent av norske husholdninger tilgang til fibernett. 

Dersom det trengs regulering gir den nye ekomloven flere muligheter. Ekom-myndighetene må ta inn over seg den alvorlige situasjonen for forbrukerne og bruke hele verktøykassen.  

Vi er glade for at stortingsflertallet deler våre bekymringer om mangel på valgfrihet i fibernett og har nylig hatt et positivt møte med statsråd Sigbjørn Gjelsvik om dette, sa Øgrey.