Konferansen er en heldagskonferanse mandag 16. september fra kl 10-15.15 i Gyldendalhuset, Hamsunsalen (registrering og kaffe fra 09.30). Konferansen ledes av Heidi Marie Vestrheim.
PROGRAM:
10.00 Velkommen til Gyldendalhuset ved adm dir Arne Magnus Gyldendal Forlag
10.05 Åpning ved stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen
10.20 Lesing i det 21. århundre: Hvilke ferdigheter og hvilke verdier trenger vi? Ved forsker Natalia Kucirkova, University College London og Læringsmiljøsenteret ved UiS
Natalia Kucirkova er forsker ved University College London og Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger. Inngangsporten til lesing og måter vi leser på følger nye sosiale mønstre. Dagens lesere har tilgang til enestående mengder tekst i ulike former og formater. Hvordan skal unge lesere navigere i dette rommet? Hva forteller forskningen oss om fremtiden for digital lesing? Vil algoritmer og AI overta? Vil tolkning av bilder bli viktigere enn lesing av tekster? Hvordan kan lærere støtte elevene sine for å forberede dem best på hva som ligger foran? Denne presentasjonen vil gi noen svar og oppmuntre til å tenke på verdien av lesing.
10.50 Dette vil de unge lese ved ansvarlig redaktør Mari Midstigen i Aftenposten Junior
Aftenposten Junior ble i 2017 kåret til «International newspaper of the Year» i London, og avisen har over flere år har det vært blant landets mest leste. Redaksjonen kjenner bedre enn de fleste til de unges lesepreferanser, og vet hva de unge virkelig VIL lese.
11.00 Ta generasjon alvor på alvor ved ansvarlig redaktør Svein Olav Langåker i Framtida Junior og framtida.no
11.10 Ikke alt som fenger er sant…..ved ansvarlig redaktør Kaja Mejlbo i Utdanning
Om faktasjekk og kildekritikk i og utenfor klasserommet.
11.20 Kan man tøyse med alt? Videofortelling med avistegner i Romerikes Blad Egil Nyhus
11.30 Lunsj i foajeen
12.15 Always on - Aslak Gottlieb, dansk forfatter, konsulent, lærer
57 Channels (And Nothin’ On). Slik sang rockelegenden Bruce Springsteen i 1992 om det å bare finne meningsløst innhold på tv. I dag vokser barn og unge opp i et annet medielandskap. De kan alltid finne innhold og kanaler som interesserer nettopp dem - og de er alltid på! Så hvordan gjør tradisjonelle medier seg relevante for dette kresne publikummet? Og hvordan kan lærere engasjerer elevene i den digitale medieundervisning? Aslak Gottlieb er utdannet lærer og har som leder av danske Avisen i undervisningen og stipendiat ved Center for Journalistik ved Universitetet i Sør-Danmark forsøkt å finne svaret for begge faggruppene. Gottlieb har utviklet et sett med alternative nyhetskriterier og digitale læringsmetoder og er forfatter av boka Engasjementkriteriene. Med respekt for de grunnleggende verdiene for journalistikk og didaktikk, skal disse skape de nødvendige endringer for å engasjere nye generasjoner.
13.00- Tett på forfatteren Maja Lunde, samtale og opplesing fra ny bok
Lunde er en av landets mest suksessrike forfattere og har også et godt grep om den unge målgruppen, noe ikke minst den siste suksessen med Snøsøsteren er et godt eksempel på. Lunde har skrevet flere bøker for barn og ungdom og er genuint opptatt av at barn og unge bør lese. I høst står hun foran utgivelsen av romanen Przewalskis hest i både Norge og Tyskland. Møt henne i samtale om ungdom og lesing og få en smakebit på hennes nye roman. I samtale med Silje Tretvoll, daglig leder i Foreningen !les.
13.30 Hvordan motivere til lesing? Ved Troels Posselt lærer og prosjektleder for Bokslukerprisen i Foreningen !les
13.50 Kaffe, kake og introduksjon av ny app: skoleaviser.no
14.10 Kan teksten vinne i TikTok- og Snapchat-alderen? Ved Ingeborg Volan, redaktør for leserengasjement i Dagens Næringsliv
Ingeborg Volan er en av Norges mest brukte eksperter på sosiale medier og engasjerende innhold. Hun er redaktør for leserengasjement i Dagens Næringsliv, og har tidligere blant annet vært sosiale medier-sjef i NRK og leder for NRKbeta. Hun deler innsikt om hvilke kanaler ungdom bruker mest i dag og tanker om hvordan lesing kan hevde seg i konkurransen.
14.30 Hva gjør forlagene for å få unge til å like litteratur?
Panel: Eva Thesen, redaksjonssjef, Gyldendal Litteratur Barn og ungdom, Ragnfrid Trohaug, Forlagssjef Barn og Ungdom og Brynjulf Jung Tjønn – forlagsredaktør barne- og ungdomslitteratur i Det Norske Samlaget. I samtale med Heidi Marie Vestrheim.
14.55 Dette motiverer meg til å lese! Ungdomskolelev Aleksander Haslestad intervjues av Heidi Marie Vestrheim
15.10 Vel hjem
Konferansen henvender seg først og fremst til lærere (8.-10. trinn) og bibliotekarer. I programmet møter du journalister, forfattere, didaktikere, utgivere og andre fagfolk som til daglig arbeider med de yngste tenåringene som lesende målgruppe – både på print og digitalt. Velkommen til inspirerende foredrag og gode kollegasamtaler!