Ikke ønskelig å endre personopplysningsloven

Publisert

Leder av MBLs juridiske avdeling, Pernille Børset.

MBL og Justisdepartementet er samstemte om at det er viktig med regelverk som på en god måte avveier retten til ytrings- og informasjonsfrihet og retten til personvern. Men MBL fremhever i en fersk høringsuttalelse at denne avveiningen allerede er tilfredsstillende regulert i dagens personopplysningslov § 3, og derfor er det ikke nødvendig å gjøre endring av dagens bestemmelse slik departementet foreslår.

-Den foreslåtte endringen bidrar dessuten ikke til mer forutsigbarhet, sier leder av juridisk avdeling i MBL, Pernille Børset. 

I høringsnotatet fremhever departementet at forslaget ikke er ment å medføre noen endring av rettstilstanden for medier med en sentral redaktørfunksjon og som er tilsluttet en pressefaglig selvdømmeordning. 

-Etter vårt syn er imidlertid den foreslåtte lovbestemmelsen utformet slik at det skapes usikkerhet rundt dette. Om det skal gjøres endringer i personopplysningsloven § 3, bør det presiseres i lovteksten  at personopplysninger for journalistisk virksomhet som er underlagt pressens selvdømmeordninger og/eller underlagt den kommende medieansvarslovens virkeområde er unntatt på samme måte som i dag. Slik virksomhet ligger i kjernen av ytrings- og informasjonsfriheten. En slik presisering vil bidra til forutberegnelighet, noe MBL forstår er et av formålene med den foreslåtte endringen, sier Børset.

MBLs høringsuttalelse