Digitalskatt og internasjonal utvikling

Publisert

MBLs adm dir Randi S. Øgrey.

Sist uke ble det kjent at Italia innfører digitalskatt på teknologigiganter i tråd med Frankrikes særskatt. Flere land ligger an til å følge etter. MBL har gjentatte ganger tatt til orde for å utrede dette på nasjonalt nivå.

OECD har som mål å bli enige om nye internasjonale skatteregler i løpet av året, men det er et åpent spørsmål om man kommer til enighet. Det er den norske skattedirektøren som leder dette utredningsarbeidet i OECD og norske myndigheter avventer utfallet av dette. MBL har lenge tatt til orde for å utrede dette på nasjonalt nivå og jobbe på alle arenaer slik vi ser en del andre land gjør. 

– Det er viktig at det i 2020 tas konkrete grep, og positivt at det jobbes med globale skatteregler. Vi burde også utrede dette på nasjonalt nivå - for her må det jobbes på alle arenaer, sier MBLs adm dir Randi S. Øgrey.

Senest i oktober i fjor var MBL med å tilrettelegge en bred debatt med utgangspunkt i temaet  

Nestleder i EU-kommisjonen Margrethe Vestager har gitt utrykk for at dersom det ikke er fremdrift i OECDs arbeid på området innen utgangen av 2020 vil man jobbe med et felleseuropeisk rammeverk for digitalskatt. I EU-spørsmål er MBLs forlengede arm gjennom NME hvor også Randi S. Øgrey sitter i styret.

Storbritannia har varslet planer om å innføre skatt på tekgiganter. Canada, Tyrkia, Østerrike, Spania og Belgia kan komme til å følge etter. I fjor trenerte Danmark, Sverige og Finland EUs planer om felles digitalskatt av frykt for amerikanske represalier. USA er opptatt av å beskytte sine tekgiganter og har varslet straffetoll på franske varer.