Vi har sett det meste. Arbeidsavtaler tettpakket med tekst på 10 sider, arbeidsavtaler i stikkordsfasong på 10 linjer, avtaler som finnes, men som ikke er mulig å oppdrive, løkkehåndskrevne avtaler, og avtaler som minner mer om skjønnlitterære verk enn om arbeidskontrakter. Vi ser at en raus brøkdel av avtalene har behov for oppgradering. "Hvordan" og "hvorfor" har hovedrollene i denne artikkelen.
Ta utgangspunkt i en mal
Et kvikt googlesøk på "mal arbeidsavtale" gir oss 23 000 søkeresultater. Det er med andre ord et generøst tilbud der ute til de som vil begynne med et annet utgangspunkt enn den frie kunstneriske utfoldelse. Men hvordan vet man om "internettmalen" holder mål når det gjelder dagens og ikke bare fjorårets lovgivning. Og har de som står ansvarlig for malen tilpasset den til morgendagens arbeidsgivere?
Har du sjekket ut NHOs standardarbeidskontrakter? Disse holdes løpende oppdatert av dyktige fagfolk og er til enhver tid i overensstemmelse med gjeldende lovgivning. Etter MBLs syn gir avtalemalene et balansert utgangspunkt for rettigheter og plikter mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, samtidig som de gir arbeidsgivere et visst spillerom til å foreta justeringer når fremtiden ankommer.
"Låst" til et gammelt dårlig utgangspunkt?
Støtt hører vi at arbeidsgivere opplever seg "låst" til kontraktene som allerede er inngått - i noen tilfeller for flere decennier siden. Dette er delvis rett. At "avtaler skal holdes etter sitt innhold" et grunnleggende avtalerettslig prinsipp som har røtter helt tilbake til romerretten. Prinsippet innebærer at begge parter må leve opp til det som er avtalt og at de ikke ensidig kan endre sine forpliktelser underveis. For eksempel kan ikke arbeidsgiver bestemme seg for å redusere lønnsbetingelsene som fremgår av arbeidsavtalen. Så ja, både arbeidsgiver og arbeidstaker er sånn sett "låst" til kontrakten som er inngått.
Dersom en arbeidsavtale ikke er i tråd med arbeidsmiljøloven, er det ingenting i veien for at den erstattes av en ny avtale. Arbeidsgiver er forpliktet til å ha avtaler som er i overensstemmelse med dagens lovgivning. Et eksempel er der arbeidstakeren er midlertidig ansatt, men det ikke står i arbeidsavtalen hva som er grunnlaget. Her kan begge parter kreve at avtalen redigeres slik at årsaken til midlertidigheten fremgår. For eksempel. "Jonatan er ansatt midlertidig som journalist, i et vikariat for Ruben med en varighet på 6 måneder."
Når en utdatert arbeidsavtale skal erstattes av en ny er det en forutsetning at innholdet videreføres. Gjøres det innholdsmessige forandringer i avtalen eller det foretas språklige endringer av betydning for avtalens innhold, kan den ansatte motsette seg det.
Ettersom arbeidsavtaler er bindende, etter sitt innhold er det viktig å ha et bevisst forhold til hva som er innholdet i avtalene. Selv om en avtale skal være i tråd med loven, er det ikke dermed sagt at den skal gi en nøyaktig beskrivelse av alle sider ved arbeidsforholdet. Et slikt forfattergrep, vil raskt kunne virke begrensende. NHOs avtalemal viser at det er mulig å ha en avtale som er lovlig men ikke uttømmende. Les mer i punkt 3 nedenfor.
Her er noen råd:
- Sørg for å ha de ansattes arbeidsavtaler, og oppbevar disse på et trygt sted.
- Er avtalene inngått for lenge siden og er det behov for endring/modernisering, la det ikke vente "til helga kanskje".
- Ta i bruk NHOs mal for arbeidsavtale og plott inn innholdet fra de ansattes tidligere avtale.
- Den nye avtalen må forelegges den ansatte for signering.
Vil du vite mer om hva som står i loven når det gjelder arbeidsavtalen, så kan du la øynene gli videre.
Kravene til hva som skal stå i en arbeidsavtale fremgår av arbeidsmiljøloven §§ 14-5 og 14-6.
Det er ikke lov å inngå muntlig avtale om ansettelse, heller ikke der arbeidsforholdet er kortvarig. Loven sier at avtalen skal inngås skriftlig og det senest innen én måned etter at arbeidsforholdet er påbegynt. Ofte ser vi at arbeidsavtaler blir inngått for seint. Dette kan føre til uklare rammer for et arbeidsforhold som igjen kan føre til konflikt og forhandlinger mellom arbeidsgiver og arbeidstaker etter at arbeidsforholdet er påbegynt. Dersom det oppstår diskusjon om hva som muntlig var avtalt, så er det arbeidsgiver som har klarhetsrisikoen.
Innholdskravene som er opplistet i loven er obligatoriske. Dette innebærer at man ikke kan plukke ut det man ikke skjønner eller liker.
Videre er innholdskravene ikke-uttømmende. De er såkalte minstekrav. Det betyr for det første at andre forhold av "vesentlig betydning for arbeidsforholdet" må fremgå av den skriftlige arbeidsavtalen. For det andre innebærer det at partene kan ta inn flere og mer detaljerte bestemmelser. Det er full avtalefrihet innenfor de grenser som følger av ufravikelig lovgivning og avtalelovens bestemmelser om avtalers innhold.
Det kan derfor utmerket vel stå i arbeidsavtalen at fru Jakobsen har rett til å ha med seg papegøyen sin på jobb. Imidlertid må arbeidsgiver vurdere hensiktsmessigheten av å ta inn denne type rettigheter som vil bestå så lange arbeidsforholdet består. I dette eksempelet må rettigheten vurderes i et fremtidsperspektiv. Hvordan skal man forholde seg til at andre ansatte reagerer på papegøyen? Og vil det være tillatt å ha med kjæledyr i et hvert lokale bedriften utøver sin virksomhet i? MBLs anbefaling er at arbeidsgiver vurderer om rettigheter utover lovens minstekrav snarere hører hjemme i en rundkantet praksis på arbeidsplassen eller i personalhåndboken.