Permittering av andre arbeidstakere

8. Permittering av andre arbeidstakere

8.1 Hovedbestemmelser om permittering

Dersom gjenværende arbeidstakere ikke lenger kan sysselsettes på rasjonell måte kan de permitteres. Det vises til Hovedavtalen kap. 7.

Ved konflikt i egen bedrift kreves 14 dager skriftlig varsel før permittering kan iverksettes.

Ved konflikt i annen bedrift gjelder ingen varslingsfrist, men det skal varsles så tidlig som mulig.

Før permitteringsvarsel gis, skal bedriftsledelsen konferere med de tillitsvalgte.

I forbindelse med varsel om permittering ta kontakt med Mediebedriftene for hjelp og veiledning. Det finnes standardiserte permitteringsvarsel for ulike behov. Disse finner du på MBLs hjemmesider.

Varsel til arbeidskontoret

Ved permittering av minst 10 arbeidstakere må bedriften straks gi melding til NAV-kontoret i distriktet der bedriften ligger, jf. arbeidsmarkedslovens § 8. 

8.2 Ingen lønnsplikt for arbeidsgiver i forbindelse med permittering som skyldes arbeidskamp

Det er ingen arbeidsgiverperiode (lønnsplikt) i forbindelse med arbeidskamp (streik) uansett om permitteringen skyldes streik i egen bedrift eller i annen bedrift.

Våre medlemsbedrifter skal altså ikke betale lønn til permitterte når grunnen til permitteringen er arbeidskamp.

Dette er et unntak fra lovens hovedregel, jf. Lov om lønnsplikt under permittering § 3 (3) (Arbeidskamp): "Plikten til å betale permitteringslønn etter denne paragraf gjelder ikke ved permittering som er følge av arbeidskamp".

8.3 Permittering - turnusarbeid og lønnstrekk

Bedriftene har ikke adgang til å permittere medarbeidere som etter fast turnus-/skift-/vaktordning skal ha fridager etter arbeidsplanen.

Det rettslige grunnlaget for permittering er at arbeidstakeren ikke kan sysselsettes på en for bedriften rasjonell måte. En ansatt som etter arbeidsplanen (turnus/skiftplan/vaktplan) har fridag når en konflikt inntrer, skal ikke sysselsettes. Det foreligger derfor ikke saklig grunn til permittering før arbeidstakeren skal begynne å arbeide igjen i henhold til arbeidsplanen.

Dette innebærer at arbeidstakeren heller ikke skal trekkes i lønn så lenge han/hun har fridag(er) etter arbeidsplanen og inntil permittering kan skje. Dette gjelder også når bedriften benytter månedslønn.

Dette har videre den konsekvens at de arbeidstakere som etter arbeidsplanen skal arbeide når en konflikt inntrer og dermed kan permitteres dersom de ikke kan sysselsettes på en rasjonell måte, skal trekkes for det faktiske antall timer de skulle ha arbeidet, samt eventuelt skift-/vakttillegg mv. de normalt ville har opptjent.

8.4 Dagpenger

Permitterte har normalt krav på dagpenger.

Vær imidlertid oppmerksom på at det ikke ytes dagpenger til de som er permittert pga. konflikt, dersom deres lønns- og arbeidsvilkår antas å bli påvirket av konflikten.