Lederes arbeid

2. Lederes arbeid

2.1 Kategorisering av ledere

2.2 Nærmere om delegasjonssynspunktet - eksempler

Ledere på høyeste/høyere nivå kan altså utføre alt arbeid som deres underordnede normalt utfører.

Det vil si: En kulturredaktør kan utføre journalistisk arbeid som ligger innenfor kulturredaksjonens arbeidsoppgaver, men han/hun kan ikke utføre oppgaver som hører inn under sportsredaksjonen. Det er det sportsredaktøren som kan utføre.

Det er uten betydning om en nyhetsredaktør vanligvis skriver selv eller ikke, eller om han/hun vanligvis utfører arbeidsoppgavene ofte eller sjelden.

Nyhetsredaktøren kan utføre alt arbeid som sorterer under hans/hennes ansvars- eller myndighetsområde og normalt utføres av arbeidstakere som er underlagt ham/henne.

Dersom flere ledere/redaktører sammen er ansvarlig for/deltar i arbeidet med visse oppgaver, hvor arbeidsoppgavene til enhver tid fordeles etter behov, for eksempel i et redaktørteam, vil alle medlemmene av lederteamet kunne utføre arbeidsoppgaver som hører under dette teamets ansvars- og myndighetsområde.

Norsk Redaktørforening har gitt en orientering til sine medlemmer, som generelt er sammenfallende med de rettslige synspunkter.

Delegasjonssynspunktet følger linjen. Ved en konflikt i pakkeriet kan både øverste leder, markedsdirektør, trykkerisjef og pakkerisjef utføre arbeidsoppgaver som vanligvis utføres av pakkerne, dersom dette er den organisatoriske oppbygningen.

Derimot kan abonnementssjef og annonsesjef som er underordnet markedsdirektør og sidestilt trykkerisjef ikke utføre arbeidsoppgaver i pakkeriet.

Når det gjelder omdisponering av medarbeidere som ikke er i konflikt, vises til pkt. 3.2.5 nedenfor.

2.3. Streikebryteri?

Det er ikke streikebryteri at bedriftens ledere på høyeste/høyere plan utfører arbeid som beskrevet ovenfor, under en konflikt.

Disse ledere har derfor i kraft av sin stilling rett og plikt til å redusere tapet for bedriften som følge av en konflikt, så godt som mulig ved utføre arbeid som beskrevet over.

2.3.1 Når det er tvil om en arbeidsoppgave som skal utføres av en leder er streikebryteri

Det er ovenfor beskrevet noen situasjoner som kan oppstå og noen arbeidsoppgaver som en leder i bedriften kan utføre under en konflikt. Dersom en leder vegrer mot å påta seg en arbeidsoppgave under en konflikt, kan det skyldes to forhold bedriften må vurdere før en leder pålegges å utføre en arbeidsoppgave: om vedkommende er leder på høyeste/høyere plan, eller om det er rimelig tvil om at det å utføre arbeidsoppgaven er streikebryteri eller ikke. Om det første spørsmål vises til pkt. 2.2. Dersom en kommer til at vedkommende leder på høyeste/høyere plan, vises til gjennomgangen av arbeidsoppgaver som vedkommende kan utføre under pkt. 2.3. Dersom vedkommende er leder på laveste plan, vises til pkt. 2.3.4 og pkt. 3.3.2.

Ved tvil om utførelsen av en arbeidsoppgave innebærer streikebryteri, ta kontakt med Mediebedriftenes Landsforening.