3 Arbeid utført av midlertidig ansatte vikarer, frilansere og lærlinger
3.1 Hovedregel
Arbeidstakere og oppdragstakere som ikke er omfattet av konflikten har rett og plikt til å utføre sitt arbeid.
3.2 Midlertidig ansatte, frilansere og lærlinger
3.2.1 Vikarer
Vikariater som pågår, skal fortsette dersom en konflikt inntreffer.
Vikar som var ansatt og organisert på tidspunktet for plassfratredelsen, vil normalt være omfattet av plassoppsigelsen, se pkt. 4.
Avtaler om vikariater, for eksempel sommervikariater, inngått før en konflikt inntreffer, har avtalepartene (vikar og bedrift) rett og plikt til å gjennomføre uavhengig av at en konflikt oppstår.
Fagforeningen kan meddele plassoppsigelse for slike vikarer senere, dersom de er/blir organisert, jf. nedenfor under pkt. 4.2
3.2.2 Frilansere og konflikt
Frilansere er oppdragstakere, og er ikke ansatt i bedriften.
De har rett og plikt til å levere stoff som det er avtalt at de skal levere før konflikten eventuelt bryter ut, selv om stoffet først skal leveres etter at konflikten har startet.
Det hender at personer som ellers er tilknyttet bedriften som frilansere, har vikariater i bedriftene i forbindelse med sykdom og ferie. I denne sammenheng er disse personene ansatte og kan tas ut i konflikt dersom de er omfattet av plassoppsigelsen.
3.2.3 Lærlinger
Lærlinger omfattes normalt ikke av plassoppsigelsen og dermed konflikten, med mindre de uttrykkelig er tatt med i plassoppsigelsen.
Lærlinger kan permitteres med 7 dagers varsel dersom det ikke lenger er mulig å drive opplæring på en rasjonell måte.
3.2.4 Omdisponering av medarbeidere som ikke er i konflikt
Uorganiserte og andre medarbeidere som ikke er tatt ut i konflikt, kan i mange tilfelle omdisponeres.
I en annonseavdeling som er inndelt i mindre salgsgrupper, kan det foretas omdisponering av medarbeidere for eksempel for å kunne betjene alle kundegrupper. Dersom dette også ellers gjøres i forbindelse med sykdom, ferier og/eller annet fravær, er det naturlig også i forbindelse med fravær pga. konflikt.
Bedriften kan til en viss grad omdisponere de gjenværende arbeidstakerne, for eksempel for å unngå hull i vakt-/skiftplan.
Det er en forutsetning at det aktuelle arbeidet ligger innenfor arbeidsplikten til de arbeidstakere som omdisponeres.
3.3 Streikebryteri?
Det er ikke streikebryteri når medarbeidere utfører arbeid som beskrevet ovenfor.
Det er ovenfor i pkt. 3 beskrevet noen situasjoner som kan oppstå og noen arbeidsoppgaver som en vanlig arbeidstaker må utføre under en konflikt. Dersom en arbeidstaker vegrer mot å påta seg en arbeidsoppgave under en konflikt, bør bedriften ikke pålegge vedkommende en slik arbeidsoppgave dersom det er rimelig tvil om det å utføre denne arbeidsoppgaven er streikebryteri eller ikke. I slike tilfeller kan bedriften om tiden tillater det søke råd hos Mediebedriftenes Landsforening før avgjørelsen tas.